טכניקות וכלים לקבלת החלטות
כולנו חייבים להחליט החלטות. בין אם אנחנו הורים, סטודנטים או ילדים בגן, כולנו נתקלים מידי יום במגוון בעיות שעלינו למצוא להם פתרון. אך כיצד נוכל למצוא פתרון הולם לבעיה? במאמר זה נלמד כיצד מנהיגים ואנשי עסקים רבים מעבירים את עצמם תהליך מחושב של קבלת החלטות. אומנם ישנו מגוון רחב של טכניקות וכלים שונים לקבלת החלטות שרבים מהם סובבים סביב אותם עקרונות מפתח, אך עם זאת במאמר זה תוכלו להבין לעומק כיצד ניתן להחליט החלטות בעזרת כמה כלים ברורים הכוללים הצבת מטרות, יעדים וסיבות הגיוניות שיגרמו לכם להבין מהן ההחלטות הנכונות ביותר שיש לקחת, תיהנו.
עקרונות בסיסיים לקבל החלטות
- זהו את ההחלטה שאתם מעוניינים לקבל
אחרי שהבנתם שהחלטה צריכה להתקבל, אתם עוברים תהליך פנימי של ניסיון להגדיר את מהות ההחלטה שאתם חייבים לעשות באופן ברור.
- אספו מידע רלוונטי
רוב ההחלטות דורשות איסוף מידע רלוונטי. חלק מהמידע יש לחפש בתוך עצמכם באמצעות תהליך של הערכה עצמית, ואילו מידע אחר יש לחפש במקורות כמו ספרים, אינטרנט, אנשים ועוד מגוון של מקורות אחרים.
- זהו דרכים חלופיות
דרך תהליך איסוף המידע כנראה תזכו לזהות כמה מסלולים אפשריים של פעולה או חלופות. בשלב זה של תהליך קבלת החלטות, תוכלו לפרט את כל דרך חלופית אפשריות ורצויה.
- שקלו ראיות
בשלב זה של קבלת ההחלטה, אנחנו היינו מנסים להתחבר לרגש על ידי ציור או רישום של המידע הקיים על דף. נסו לדמיין כיצד כל אחת מהדרכים החלופיות לפתרון הבעיה עשויה להשפיע על מהלך חייכם. לבסוף תוכלו להבין ולהעריך טוב יותר אם כל אחת מהדרכים עונה על הצורך שזוהה בשלב הראשוני.
- בחרו בין חלופות
לאחר ששקלתם את כל הראיות, אתם מוכנים לבחור את הבחירה שנראית מתאימה ביותר בעבורכם.
- יישמו את הפעולה
עכשיו כלקחתם צעד חיובי לקראת פתרון הבעיה שלכם, התחילו ליישם את החלופה שבחרתם.
- סקירת השלכות
בשלב האחרון שאתם עשויים להתחיל להרגיש את תוצאות ההחלטה שלכם ולהעריך אם הם היא"פתרה" את הצורך שזיהיתם בשלב הראשוני. אם כן, הבחינו האם אתם יכולים "לחיות" עם החלטה זו לתקופת זמן מסוימת. אם לא, ונראה כאילו הצורך שזוהה אינו קיבל מענה ראוי, ניתן לחזור על השלבים של התהליך על מנת לקבל החלטה חדשה.
כלים פרקטיים ודרכים שונות לפתרון בעיות
בעוד שהעקרונות הבסיסיים עשויים להיות זהים, יש עשרות טכניקות וכלים שונים שיכול לשמש אתכם כאשר מנסים אתם לקבל החלטה. אספנו בעבורכם כמה מהאפשרויות הפופולאריות יותר, אשר לעתים קרובות משתמשו בגרפים, מודלים או תרשימים.
קבלת החלטה על פי מטרה נעלה
שימוש בטכניקה זו משמשת להערכת כל האפשרויות להחלטה. בעת השימוש בטכניקת קבלת החלטות על פי מטרה נעלה, נתבקש לרשום את המטרה הנעלה בכותרת, מתחתיה נצור טבלה עם כל האפשרויות בעמודה הראשונה ואת כל הגורמים המשפיעים על ההחלטה בשורה הראשונה. המטרה הנעלה תשתמש לנו הכוונה למילוי נכון של הטבלה. כאשר נרשום בכל עמודה אופציה שונה לפתרון או פעולה, נוכל להשוות בניהן ולשקול אילו גורמים הם בעלי חשיבות רבה יותר. לאחר השוואה זו נוכל להבחין בדרך הפעולה הקלה, הברורה והנכונה ביותר בעבורנו.
חסרונות ויתרונות
בתרשים החסרונות היתרונות נוכל לציין את העמדות החיוביות והשליליות של כל פתרון. תרשים זה יכול לשמש אותנו כמאזן משקל אשר יציג בפנינו את הפלוסים והמינוסים של האפשרויות השונות. הבחירה בכלי זה למציאת פתרון הולם יבטיח כי כל הצדדים גם החיובים וגם השליליים נלקחים בחשבון בעת קבלת החלטה.
תרשים עץ לוגי
תרשים העץ הלוגי הוא כלי נהדר לפתרון בעיות. זהו למעשה כלי חזותי העוזר לבודד את גורמי היסודי הפוטנציאליים של כל בעיה ויחד עם זאת להעלות מגוון רב של פתרונות אפשריים. הטכניקה הטובה ביותר לבניית עץ לוגי היא במיון הבעיות לקטגוריות שימצו את כל האפשרויות, כך שלבסוף תחת אותו ענף יתקבלו לנו פתרונות דומים. כדי לבנות עץ לוגי למעשה צריך להציב את הבעיה בצידו הימני של הדף ומשם ניתן להוציא ענפים שונים שיתארו דרכים שונות למציאת הפתרון. ציור יעזור לכם לזהות אילו משתנים ניתן לשנות.
התייעצות עם גורמים חיצוניים
כאשר אנחנו מנהלים דו שיח או דיון עם מספר של אנשים חיצוניים אשר אינם בעלי אינטרס או קשורי בקשר ישיר אל הבעיה אנחנו מצליחים לראות נקודות מבט שונות לפתרון הבעיה. נקודות מבט אלו פעמים רבות עשויות להאיר בעבורנו חדרים חשוכים ולהוביל אותנו לפתרון האופטימאלי ביותר. כאשר מספר רב של אנשים מעורבים בקבלת ההחלטה, תוכלו לגלף מתוך האפשרויות הרבות, את האפשרויות הנכונות והנחוצות ביותר לשם קבלת ההחלטה הסופית.
ניתוח פארטו
ניתוח פארטו היא טכניקה המשמשת במקרים בהם ישנם מספר רב של החלטות שיש לבצע. טכניקה זו עוזר לקבוע עדיפויות שונות על פי אילו בעיות יש לפתור או לבצע לפני ביצוע בעיות אחרות. על ידי תעדוף נכון של ההחלטות נוכל לקבל חסכון נכון של זמן. החוק של פארטו טוען כי 20 אחוז מהדברים שיש לבצע למעשה גורמים ל-80 אחוז מהפעילות, כך שמשתמע מכך ש-80 אחוז מהדברים שמתבצעים הם כלל לא העיקר. משמע בטכניקה זו אתם מתבקשים לתעדף אך ורק 20 אחוז מהפעילות שתוביל לתוצאות המהירות, הטובות והמהפכניות ביותר, שלרוב יגרמו ל-80 האחוז הנותרים להיפתר גם כן.
עלות מול תועלת
טכניקה זו של עלות מול תועלת משמשת להבחין בהשלכות הכספיות של כל אלטרנטיבה אפשרית. מה התועלת שנפקיד מפתרון זה והאם היא שווה את העלות הכרוכה בה? כשמדובר בהחלטות כספיות לפעמים הדברים הכי הגיוניים לבסוף מתגלים כלא כלכליים כלל. כדי לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר דרוש חישוב כלכלי והבנה כוללת של הפתרונות השונים.
הפוסט קבלת החלטות – טכניקות וכלים לקבלת החלטות הופיע ראשון בLifehacks