שיפור הזיכרון: איך לשפר את הזיכרון איך לשפר את הזיכרון ולזכור 90% מכל מה למדנו
מעוניינים ללמוד מהר יותר? לזכור טוב יותר? או פשוט להבין מהי צורת הלמידה שמתאימה לכם? היכולת לזכור יותר ידע בעידן של גישה אינסופית למידע והסחות דעת רבות היא מיומנות רבת עוצמה שכולם היו מעוניינים לפתח, אז איך זה שעדיין בני האדם משתמשים במיומנויות למידה 'לא אפקטיביות' גם אחרי שנות ה-2000?
שמכניסים למשוואת החיים את גורם הכסף, מבינים כי זמן הוא המצרך הכי יקר עלי אדמות, אנשים קונים את זמנם אחד של השני כדאי לבצע מטלות. במאמר זה, נלמד כיצד לחסוך זמן ולזכור 90% מכל מה שלמדנו.
אנלוגית דלי המים הדולף
נניח שהמוח שלנו הוא דלי אשר מעליו קיים ברז מטפטף, הרצון הטבעי של הדלי הוא כמובן להתמלא. לרוב הדליים אין שום בעיה לאחסן את המים כראוי, בטח שלא לשמור על המים נוכחים בדלי, עד שהם מתחילים לעלות על גדותיהם. אבל במציאות, זאת לא בדיוק הדרך בה המוח שלנו מתפקד, רוב המידע שנכנס למוח דולף החוצה בסופו של דבר. כך שבמקום לדמות את המוח שלנו לדלי אשר מכיל את כל מה שנכנס אליו, אנחנו צריכים להתייחס אליו כפי שהוא באמת: דלי דולף. בעוד האנלוגיה של דלי דולף אולי נשמעת כמו קונוטציה שלילית, אך למעשה זוהי פעולה נורמאלית לחלוטין שאין לנו שליטה עליה. אם נולדנו עם זיכרון צילומי, המוח שלנו לא נועד לזכור כל עובדה, מידע או חוויה שאנו עוברים בחיינו.
איך לזכור 90% מכל מה למדנו
ההתפתחות של פירמידת הלמידה בשנת 1960 מיוחסת למכון NTL, המציג בקווים כלליים כיצד בני אדם לומדים.
כפי שמראה המחקר, מתברר כי בני האדם נוטים לזכור בדרכים הבאות:
5% ממה שהם לומדים כאשר הם למדו מתוך הרצאה (למשל באוניברסיטה / הרצאות מכללה)
10% ממה שהם לומדים כשהם כבר נלמד מקריאה (ספרים למשל, מאמרים)
20% ממה שהם לומדים אורקולי (למשל אפליקציות, סרטונים)
30% ממה שהם לומדים כשהם רואים הפגנה או הצגה
50% ממה שהם לומדים, בעת דיון קבוצתי
75% ממה שהם לומדים כשהם דאגו לתרגל את מה שהם למדו
90% ממה שהם לומדים כאשר הם משתמשים באופן מיידי במידע (או מלמדים אחרים)
מהן דרכי הלמידה הנפוצות ביותר
אנחנו יכולים לנחש את התשובה העגומה – דרכי הלמידה השכיחות ביותר הינן הדרכים שהוכיחו את עצמן כפחות אפקטיביות בקרב רוב אוכלוסיית בני האדם. כמו ספרים, הרצאות, קטעי וידאו, כל אלו שיטות למידה לא אינטראקטיביות הגורמות ל- 80-95% מהמידע למצוא את דרכו אל מחוץ למוחנו.
הנקודה כאן, במאמר זה, היא לעשות ההפך. במקום לאלץ את המוח שלנו לזכור מידע נוסף בעזרת שימוש בשיטות "פסיביות", עלינו למקד את הזמן, האנרגיה שלנו, והמשאבים ללמוד באמצעות שיטות "פעילות" שהוכחו לספק תוצאות אפקטיביות יותר, בפחות זמן. פעולות אלו יהיו – דיון קבוצתי, תרגול בזמן אמת, הצגה או סימולציה, לימוד האחר, שימוש במידע בזמן אמת.
זה אומר שאם אנחנו מעוניינים ללמוד כיצד לדבר בשפה זרה, עלינו להתמקד בלדבר עם אנשים אשר דוברים את השפה. עלינו להעדיף לקבל משוב מיידי שיעזור לנו להשתפר כבר מאותו הרגע. במידה ואין בסביבתנו אף אדם אשר דובר את השפה הזרה, נחפש פתרונות כגון אפליקציה שתנהל עמנו שיחה. אם אנחנו רוצים להיכנס לכושר, כנראה שנצטרך לקחת שיעורים עם מאמן כושר אישי, במקום לצפות בסרטוני אימון ב- Youtube, בסופו של דבר, זה מסתכם בזיכרון שריר ולא רק בזיכרון המוח, תרגול עקבי עם מלווה או מורה בעל בקיאות בחומר יביא אותנו לתוצאות מצוינות בזמן קצר יותר.
משוואת זמן או כסף?
כמה פעמים שמעתם מישהו אומר, "אין לי זמן לעשות X …", נראה שכולנו חוטאים בתירוץ הזה, מתרצים שוב ושוב על חוסר הזמן בחיים שלנו. אז אם כל מה שיש לנו 24 שעות ביממה, איך אפשר להסביר את סיפורי ההצלחה של מיליונרים צעירים שהתחילו מכלום, או סטודנט במשרה מלאה? הם למדו כיצד למקסם את היעילות! נניח שאדם א' בילה שעה אחת בלימוד שפה והצליח לזכור 90% ממה שנלמד. האדם ב' בילה תשע שעות והצליח לזכור 10% ממה שנלמד. עושה מתמטיקה פשוטה, אדם ב' בילה זמן 9x יותר ללמוד מאדם א', רק כדי לאגור על אותה כמות של מידע.
בעוד אפשר להתווכח המספרים המדויקים, הלקח ברור. לדרך ולביצוע יש משמעות. עלינו לדעת להבדיל בין הדרכים ולדגול בבחירת השיטה היעילה ביותר מההתחלה, גם אם היא תעלה לנו כסף, אך תשחרר את הזמן שלנו לבצע דברים חשובים יותר. כך בזמן המוגבל שיש לנו אנחנו מתמקדים במציאת פתרונות מהירים ולא בנקיטת פעולות מבזבזות זמן. היכולת לזכור יותר ידע בעידן של גישה אינסופית למידע והסחות דעת רבות היא מיומנות רבת עוצמה. על ידי למידה כיצד לזכור מידע נוסף, אנחנו יכולים להשקיע פחות זמן לרענון ידע ישן, ולהתמקד ברכישה חדשה של מידע. עכשיו כשאתם יודעים שזמן הוא המצרך היקר ביותר שיש בידכם, איך תבחרו לבלות את שארית יומכם?
הפוסט שיפור הזיכרון: איך לשפר את הזיכרון ולזכור 90% מכל מה למדנו הופיע ראשון בLifehacks