איך לקבל בחירות טובות יותר: 5 שיעורים על טעויות וקבלת החלטות
מסיבה כלשהי לעיתים קרובות אנחנו מצפים שהבחירה הראשונה שלנו תהיה הבחירה הנכונה, האופטימאלית ביותר בעבורנו. עם זאת, בעצם נדמה שזה די הגיוני, שהניסיון הראשון שלנו לא יהיה המדויק ביותר. אנחנו מאמינים שהניסיון שקובע בסוף את העוגן לקבלת ההחלטות שלנו, אם לא הניסיון היכן היינו היום? במאמר זה נתבונן ב-5 שיעורים על טעויות וקבלת החלטות ונלמד כיצד לקבל בחירות טובות יותר, תיהנו.
להפסיק להשאיר את כל האופציות פתוחות
לאנשים יש נטייה טבעית להשאיר את כל האופציות פתוחות, הפחד מהחמצה של אופציות מוצלחות גורם להם להפסיד לרוב את ההזדמנות לקפוץ על האופציות הטובות ביותר בעבורם. ניסוי שערכו דן אריאלי וחבריו באוניברסיטת MIT מצא כי דחף לא רציונאלי כופה עלינו להשאיר "דלתות פתוחות", בניסוי התבקשו הסטודנטים המבריקים ביותר של MIT להקליק על דלתות מדומות במשחק מחשב, האחת ירוקה, האחרת כחולה והשלילית אדומה. בכל פעם שיקליקו על המסך יזכו בסכום כסף ובכל דלת שאליה יכנסו הסכום שירוויחו עשוי להיות שונה, אך בתום 12 קליקים נראה שאחת מהדלתות הדמיוניות איימה להתכווץ ולהיעלם לעד, מה היבט זה שינה בהתנהגות הסטודנטים? משחק דמיוני זה מדמה לנו הזדמנויות חיים הבאות והולכות, במקרה הזה הזדמנויות להרוויח תגמול כספי, דבר שגרם לסטודנטים "לבזבז קליקים" על החייאת הדלתות רק מתוך העובדה שהם לא היו מסוגלים לראות הזדמנות נעלמת, אופציה אשר נסגרת לעיניהם. הם למעשה בזבזו כל כך הרבה קליקים שתוצאתם הסופית הייתה הפסד כספי, אם הם היו נמנעים מלהקליק ולהחיות את הדלתות הנוספות, כנראה שבסוף רק מלהקליק רצוף על המסך היו מגיעים לסכום נאה יותר. זה מסביר לנו, שבכולנו יש דחף לא מוסבר להשאיר את כל האופציות פתוחות, גם אם ערכן נמוך מאופציות אחרות. איך נדע לקבל את ההחלטה הנכונה ולבחור באופציה הנכונה גם אם זה אומר להפסיד את שאר האופציות? תחילה עלינו לדעת מהו "החזון האישי שלנו", רק על פיו נוכל לדעת האם האופציות הינן רלוונטיות בעבורנו, אם כן, נעבור ונשקול את הניסיון על כף המאזניים, האם הוא סותר את ההזדמנות החדשה? אם לא, נמשיך ונבחן את היתרונות והחסרונות של הזדמנות זו כדי לקבל החלטה שקולה ונכונה.
להפסיק לקחת הימורים
החיים הם לא קזינו ואתם לא משחקים ברולטה רוסית, הימורים לרוב עולים בזמן, מאמץ נפשי וכסף. כמו שאתם יודעים, אף אחד לא אוהב להפסיד אף אחד מהדברים הנ"ל, לכן, חשבו כשחקני מחשב ואמצו דרך חשיבה קבועה. שחקני מחשב תמיד בעלי אותה השקפה – "מה יעלה אותי לרמה הגבוה ביותר?", כאשר אתם מונעים מכוח מחשבה זה, קשה מאוד לקחת הימורים לא מחושבים, הרמה הבאה עשויה להיות קשה יותר לכן, עלינו להיות שקולים, דרוכים ומוכנים. כשמדובר בקבלת החלטות נכונות עלינו להישאר בסנכרון עם השקפת העולם הפנימית שלנו, דבר שישמור עלינו מפני קבלת טעויות בלתי הפיכות.
לקבל החלטות מהסיבות הנכונות
למה בחרתם לקרוא את המאמר הזה? האם אתם יודעים את הסיבה המדויקת? זוהי החלטה פשוטה שביצעתם במוח שלכם, בשנייה אחת. החלטה זו דרשה חישוב של פחות מ-3 שניות, היא הגיעה ממקום עמוק שנקרא סקרנות, למעשה חיפשתם תועלת ורלוונטיות, אתם מצפים שהמאמר הזה יעניק לכם תשובה לשאלה כלשהי. אז הנה, עכשיו את יודעים, קוראים לרוב מחפשים תגמול או יתרון בחומר מידעי. כמו שכעת הבנו את הבסיס לקבלת החלטה קטנה זו, עלינו להבין מהם הסיבות הנכונות לקבלת כל ההחלטות והטעויות. האם אנחנו מקבלים אותן מהסיבות הנכונות? או שלמעשה אנחנו מושפעים מלחץ? לחץ חיצוני או פנימי יכולים להיות גורם מכריע בקבלת החלטות שגויות, לחץ פנימי פעמים רבות גדל בשל לחץ מהסביבה או מההורים. לא בטוח שרציתם ללכת לאוניברסיטה, אבל ההורים פשוט לחצו? כל החברים כבר התחילו לכתוב במחברות ואתם לא רציתם להישאר מאחור, ללא כיוון? זוהי בדיוק הסיבה השגויה לקבל החלטות מסוימות. דעו מהי הסיבה הנכונה ביותר בעבורכם לקבל כל החלטה, חפשו אחר ה"למה" והשאירו מאחור את הסיבות ל"למה לא" ותבטיחו לעצמכם יותר ניסיון, יותר סיפוק ויותר הצלחות.
לא לנסות להימנע מטעויות
הימנעות מטעויות רק עשויה להביא אותן מהר יותר, פרפקציוניזם לרוב הוא האח הגדול של הטעויות. אפשר לומר כי טעויות קיימות רק בעיני המתבונן, אנשים אשר מחליפים את המילה טעויות בחייהם ב"צבירת ניסיון" עשויים לעשות בסופו של דבר פחות טעויות מהשאר האנשים. בסוף, זה הלקח שאנחנו נשארים איתו, הוא תוצר הלמידה החשוב ביותר שלנו, הוא בונה את בניין הניסיון האישי. הבחירה הראשונה שלנו היא לעתים נדירות הבחירה האופטימלית. כל מה שנשאר לנו הוא לעשות את זה עכשיו, להפסיק לשפוט את עצמנו ולהתחיל לצמוח.
לתת לאינטואיציה להוביל
אינטואיציה היא היכולת לקבל ולפענח מסרים פנימיים ללא חשיבה רצונית, היא מתרחשת במאית שנייה ולעיתים לא מורגשת, עם זאת, ברוב המקרים היא מובילה אותנו אל עבר ההחלטה הנכונה ביותר. "לסמוך על תחושת הבטן היא דרך להסיר אחריות מהראש" רבים אמרו לכן, חשוב לציין כי גם על תחושת הבטן אסור לסמוך בעיניים עצומות. תחושת בטן נכונה או אינטואיציה חזקה היא מיומנות רבת שנים אשר נדרש זמן כדי לפתח, רק בעת שמיומנות זו מפותחת באופן משביע רצון נוכל להרשות לעצמנו לשחרר את מושכות הרציונל ולתת לה להוביל אותנו. כעת, נוכל להשתמש בה כמשקולת לקבלת החלטות, היא תהדהד לנו מה "נכון" ו-"לא נכון" בעבורנו בקול חזק.
הפוסט איך לקבל בחירות טובות יותר: 5 שיעורים על טעויות וקבלת החלטות הופיע ראשון בLifehacks