עמידה מול קהל – 15 מיומנויות שיעזרו לכם להפוך למלאי ביטחון בעת דיבור מול קהל
החיים פעמים רבות לא מאפשרים לנו להתחמק ממחויבויות כמו עמידה מול קהל, פעמים רבות אם מדובר בעבודה או בלימודים אנחנו מתבקשים להעביר את דעתנו בחברת אנשים. בין אם זה ראיון לישיבה צוות או העברת שיעור קצר בכיתה, רובנו בשלב מסוים בחיים נצטרך להתמודד עם הפחד של דיבור בפני קהל. בעוד אנשים רבים מרגישים שנולדו לדבר כל חייהם, אחרים מרגישים אי נוחות גדולה כאשר הם הופכים למוקד תשומת הלב. כדי להיות הנואם הטוב ביותר בחדר ובאותו הזמן להצליח ליהנות מההרצאה שאתם מעבירים, אספנו בעבורכם 15 מיומנויות שניתן לפתח כדי להפוך למלאי ביטחון בעת עמידה מול קהל, תיהנו.
דעו מי הוא הקהל שלכם
ידיעה בפני מי אתם הולכים לדבר יכולה להיות יעילה ולהקל על המתח הנפשי. ידיעה "עם מי אתה הולך להתמודד" היא כלי יעיל כדי לבצע תיאום עמדות. האם התוכן שאתם עשויים להעביר תואם את רמת הידע של המשתתפים? הטעות החמורה ביותר של נואמים רבים היא אי התאמה בין התוכן לבין רמת המאזינים, דבר שלרוב יוצר פערים וגורם למאזינים לאבד עניין. דעו כי עליכם לדעת 120% אחוז בציפייה שקהל היעד שלכם עשוי לדעת 100%. השתמשו בביטויים, שפה והסברים שתואמים את עולם המונחים של המשתתפים, גם אם זה אומר שתצטרכו ללמוד 20 מילים חדשות, כדאי לכם לעשות שיעורי בית.
דעו את הסביבה
אנשים רבים מתעלמים מפרט זה, אך סביבת ההרצאה היא אחד הדברים החשובים ביותר בעבור הרצאה מוצלחת. יש הבדל בין הרצאה באולם או מול כיתה, בה אתם נדרשים להכתיב אופי שונה להרצאה. האופי נקבע על פי הדרך שיש לחלק את הקשב, האם החלל גדול? האם מתאפשרת תנועה בחלל? האם יש מקרן? כל אלו יכולים להיות מרכיבים עיקריים של אווירה.
היו בקיאים
בקיאות היא הכלי הכי חזק שיש לנואם. אין דבר יותר חשוב שאתם נדרשים לבצע מאשר – להיות בקיאים בחומר. עם זאת, חשוב להיות גם מוכנים. מוכנות מתבטאת במצגת ודף עזר. לא משנה כמה תהיו בקיאים בחומר, אם לא תהיו בקיאים בסדר שקופיות המצגת והמלל כנראה שאין טעם בכך. כדי לשמור על מסלול קבוע, דאגו להכין לעצמכם דף עזר שישמש אתכם בעת ההרצאה, עברו על השקופיות והבינו אילו שאלות מנחות תואמות את כל שקופית, אילו פעילויות צד ואיזה חומר חשוב מאוד לחזור ולהדגיש.
תרגלו בבית
שוב, לא משנה כמה אתם בקיאים בנושא, חשוב לתרגל בבית. תרגלו את אופן הדיבור שלכם פעם אחת. עם מישהו קרוב או לבד מול מראה, זה בהחלט ייתן לכם את ההזדמנות לתכנן את ההפסקות, שטף הדיבור ובעיקר ימנע מכם להישמע משעממים. תרגול הוא הזדמנות חשובה ללמידה – אל תוותרו עליו.
שימו לב להגייה
קול הוא עוד כלי חזק שעשוי לגרום להרצאה להיות בלתי נשכחת. זה לא מספיק רק לדבר כדי להעביר חומר, רצוי שאופי הדיבור יהיה מעניין. אופי הדיבור חייב להיות משולב במשחקי קול בכדי לשמור על המאזינים עוקבים. קול מונוטוני הוא הדרך לגרום למאזינים שלכם להירדם, שימו לב להרצאות הטובות ביותר שניתן למצוא היום ברחבי האינטרנט, האזינו להן ותוכלו להבחין כי הן בעלות משחק בטון הקולי. המחשקים לרוב מתבטאים בהדגשת משפטים חשובים, ירידה ועלייה בקול ושינוי הטון על פי אופי הניסוח. כן גם, שימו לב להגייה נכונה של מילים וביטויים, התמקדו במילים שקשה לבטא או גרוע מכך, הבינו אילו מילים לא צריך לבטא כלל.
השתמשו בכלים
לאלה מאיתנו שלחוצים או עצבניים מאוד, כלים יכולים להיות דרך להקלה במתח. בין אם מדובר בכרטיסיות אישיות שיעזרו לכם לקבל הכוונה בעת עמידה מול קהל, לבין שלט קטן שיעזור לכם לשלוט על שקופיות המצגת בקלות. כל הכלים הנגישים יעזרו לכם להישאר על המסלול ולשמור על המחשבות שלכם מאורגנות.
היו מטופחים
זה אולי לא נראה כמו טיפ חשוב ביותר, אבל אחת הדרכים הקלות ביותר כדי לשפר את הביטחון העצמי שלכם בפני עמידה מול קהל הוא על ידי ההבטחה "להתלבש כדי להרשים". כדוברי ציבור, אתם תהיו במרכז תשומת לב בחדר במשך תקופה ממושכת של זמן, אשר ללא ספק תעניק לקהל שלכם הזדמנות לבחון כל היבט שאתם מציגים – כולל המלתחה שלכם. הקפידו להתלבש מתאים לאירוע ולשים לב לפרטים הקטנים ביותר מלתחה שלכם.
הסתובבו בנוחיות בחלל
תנועות גוף וידיים! אל תעמדו קפואים במקום! הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות זה לעמוד מול הקהל כמו לוח נוקשה. תנועות גוף ותזוזה בחלל הן הדבר הראשון שמעיד על נוחיות ועשוי לתפוס את תשומת הלב של הנוכחים. השתמשו בידיים כדי להדגים את התוכן, הצביעו, ספרו עם האצבעות ואפילו נופפו עם הידיים. זה לא רק ירגיע אתכם אלא גם ישמור על הקהל שלכם מעורב ופעיל יותר.
תנשמו עמוק
עוד חלק חשוב בדיבור שלכם הוא לזכור לנשום. זה יאפשר לכם להישמע טבעיים יותר וגם לקחת הפסקות בזמנים מתאימים. הקהל שלכם יהיה מסוגל להתחבר יותר טוב לתוכן ואליכם. בעת עמידה מול קהל חשוב שתשמעו כאילו אתם מנהלים שיחה רגילה, בה אתם לא "מפציצים" את הנוכחים בשטף של מידע. קחו את הזמן לנשום ולנוכחים להבין את החומר.
דברו ענייני
מילים כמו "אמ…" או "אולי" או "אני לא בטוח" יכולות להיות מאוד מזיקות לדוברים בפני קהל. כאשר תחזרו עליהן יתר על המידה, הקהל שלכם עשוי להתחיל להתמקד בכמות הפעמים שהשתמשתם באותה המילה. יותר מכך, הם עשויים לפספס את המסר שיש לכם להעביר ולכן, דברו ענייני בלי מילות קישור מיותרות, עבדו על משפטי מפתח חזקים שמעבירים את המידע מבלי לגרום לכם לאבד ריכוז ולהתבלבל באמצע.
מצאו שותף
אחת הדרכים הטובות ביותר כדי לעזור לכם להרגיש בנוח כעת עמידה מול קהל היא על ידי מציאת הזדמנות לשתף פעולה עם עמית או חבר למצגת שלכם. יהיה לכם מישהו שיעזור לכם להעביר את המצגת יחד, כמו גם לענות על שאלות שהקהל מעלה.
עודדו שאלות
אנחנו אוהבים מאוד שאלות, שאלות מהקהל שלכם יכולות להציג בעבורכם את ההזדמנות לפתח דיון על חלק מהחומר שהועבר. הן יכולות להציג בפניכם על מה חשוב להתמקד ומהו התוכן הרלוונטי ביותר בעבור הקהל. כאשר תקבלו את כל "המידע החדש" הזה אודות הקהל שלכם, תוכלו לדעת מה חשוב לחדד, להבהיר ולהסביר לקהל שלכם בכדי להגיע להבנה כוללת.
קבלו ביקורת
זה לא יכול להיות הדבר הכי קל לקרוא משוב, אבל זאת הדרך היחידה שבה תוכלו ללמוד מה ניתן לעשות באופן שונה. תוכלו לבחור לספק לקהל שלכם טופס הערכה אנונימי בסוף ההרצאה, או שפשוט תוכלו לבקש כמה מהחברים או מהנוכחים לשמוע דעה אובייקטיבית.
קחו קורס
זה יכול להיות דבר נהדר לקחת קורס. קורס יכול לעזור לכם לפתח את היכולות שלכם כדוברים ציבוריים ולהתכונן טוב יותר למצגות העתידיות שלכם. הקפידו להוציא את הרעיונות שלכם לפועל על מנת לראות את התוצאות.
קבלו ניסיון
גם אם הנאום הראשון שלכם היה אסון. זה לא נורא, המשיכו לחפש הזדמנויות ליצור "חוויה מתקנת" בעבורכם. עם כל הזדמנות חדשה שמגיעה, עד מהרה תוכלו ללמוד כיצד להיות הטובים ביותר ולהימנע מאסונות נוספים. למידה דרך תרגול היא הלמידה הכי טובה. רובנו אומנם לא נולדו עם הכישרון הטבעי לעמידה בפני קהל, אך עם זאת, ניתן לפתח את מגוון הכישורים הללו בעזרת התאבון ללמידה. בהצלחה.
הפוסט עמידה מול קהל – 15 מיומנויות שיעזרו לכם להפוך למלאי ביטחון בעת דיבור מול קהל הופיע ראשון בLifehacks